Gazononderhoud op tijd en stond, de beloning zal een prachtig frisgroen gazon zijn. Kies voor de juiste behandeling het jaar rond en vanaf nu is het gras niet meer groener bij de buren. De volgende punten voor een goed gazononderhoud in aandacht nemen bezorgt je zeker een stralende grasmat.

Gras bekalken

Het gazon bekalken doen we vooral op te zure gronden om de pH-waarde te verhogen. Minder mosgroei en een betere grasgroei zal hier het dankbare gevolg van zijn. Het gras bekalken kan zowel in het vroege voorjaar als in het najaar.

Gras verticuteren

Door op tijd het gras te verticuteren gaan we de verstikkende viltlaag verwijderen. Mos, onkruid en oude grasresten halen we hierdoor weg. De grasmat krijgt opnieuw lucht om zich optimaal te ontwikkelen. Gras verticuteren doen we in maart-april of eventueel in september.

Bekijk Hier het volledige assortiment Verticuteerders ……..

Herstellen kale plekken

Tijdig kale plekken in het gazon herstellen doen we vooral om te vermijden dat mos en onkruid opnieuw de plaats van het gras gaat innemen. Hiervoor gebruik je herstelgazonzaad, ideaal om snel en zonder spitten kale plekken in de beschadigde grasmat te herstellen. Ook na stevig verticuteren kan de grasmat zeer mager en met kale plekken staan en is herinzaaien dikwijls aangewezen.
Hoe het gazon herstellen ? Lees het hier……

Onkruid bestrijden

Doen we door handmatig uitsteken of bij hardnekkige grote hoeveelheden door gebruik te maken van onkruidbestrijdingsmiddelen. Hou er rekening mee dat gazononkruiden best behandelt worden in volle groei en vòòr de bloeiperiode (zaadvorming!). Spuit enkel op voldoende ontwikkelde onkruidplantjes voor een optimale werking. Na de onkruidbehandeling wacht je minstens een week vooraleer opnieuw te maaien. Tevens is het goed om weten dat de meeste onkruidbestrijdingsmiddelen pas goed gaan werken bij temperaturen vanaf 15°C.

Bemesting gazon

Binnen een goed gazononderhoud is voldoende en regelmatig bemesten van onschatbare waarde. Door de voedingstoestand van de bodem op peil te houden krijgen we een constante groei en een mooie groene grasmat. Weet ook dat kunstmeststoffen in de bodem uitspoelen en dus geregeld dienen aangevuld te worden.
Hou het weerbericht in het oog, bij voorspelling van regen is het ideaal om te bemesten. Zo heb je vlug resultaat, de meststof kan immers sneller worden opgenomen door het gras.

Gazon maaien

gazononderhoudMaaien van het gras doen we volgens noodzaak 1 tot 2 maal per week.
Als je kiest om te mulchen zal je vaker moeten maaien. Bij mulching wordt het gras niet opgevangen maar in fijne stukjes rondgestrooid. Maaien bij een te hoge grasstand veroorzaakt dan propvorming op het gazon.
De ideale maaihoogte van het gazon is 3 à 4 cm. Zeker in drogere periodes gaan we minder vaak en niet te kort maaien. Bij zeer warm weer is ‘s avonds het beste tijdstip om te maaien.

Water geven

Een oudere grasmat kan wel tegen een stootje en zal zich vlot herstellen na een droogteperiode. Maar bij jonge gazons op lichte gronden daarentegen zal besproeien tijdens langdurige droogte wel nodig zijn. Sproei voldoende lang en liefst ‘s avonds.

Bladeren verwijderen

Reeds in de herfst aangekomen bestaat een juist gazononderhoud ook uit het verwijderen van de afgevallen bladeren. Een karwei die meestal tegen eind december op zijn einde loopt. Als de opgehoopte herfstbladeren regelmatig worden geruimd vermijden we verstikking van onze grasmat.

Overmatig betreden

Veel op dezelfde plaats over de grasmat lopen tijdens natte periodes kan je beter vermijden. Vooral in de winter is het opletten, dan is het gras in rust en kan het gazon zich niet herstellen. Een verdichte bodem is meestal het gevolg.

Ook last van mos in het gazon ?  Lees meer………..