Mos in gazon ?

Mos in gazon is voor veel tuinliefhebbers een grote zorg. En zonder de juiste maatregelen kan in geen tijd het gazon werkelijk verstikt worden. Veel mos in gazon heeft  zijn redenen en meestal gaat het ook samen met andere problemen. Kort samengevat “We krijgen mos in gazon als de omstandigheden niet optimaal zijn voor gras”. Dus van zodra we de oorzaken kennen kunnen wij in actie komen en de strijd voor een mooi gazon gaan winnen.

Mos in gazon

Te vochtige bodem

De meeste mossen houden van een vochtige bodem. Op schaduwrijke plaatsen blijft het langer vochtig en  mos in gazon zal daar prima gedijen. Een te vochtige bodem is veelal te wijten aan de geringe waterdoorlaatbaarheid van de grond. De bodem is verdicht of te weinig luchtig.

Te zure bodem

Mossen zijn zuurminnende planten, grassen niet. Bij een verkeerde zuurtegraad van de bodem gaan grassen een gebrekkige groei vertonen. Een te zure grond betekent dat de pH-waarde van de grond niet optimaal is. Verzuring van de bodem is een natuurlijk proces en door te bekalken breng je de pH-waarde van de grond naar omhoog. Laat eerst een bodemanalyse uitvoeren, enkel zo kom je precies te weten hoeveel kalk (en mest) je hoeft te strooien.

Te arme bodem

Een belangrijke oorzaak van mos in gazon is de zwakke groei van het gras zelf. Een arme bodem met weinig voedingsstoffen brengt de mossen in een sterke concurrentiepositie. Door gepast te bemesten gaan we de voedingstoestand van de grond aanpassen om zo een optimale grasgroei te verkrijgen.

Na deze acties heb jij een gazon zonder mos

 •  Gras verticuteren; het gras krijgt lucht en opnieuw de plaats om zich te
  ontwikkelen
 • Het gazon herstellen; door herstelgazonzaad in te zaaien gaan open plekken
  snel terug dichtgroeien waardoor nieuw mos en onkruid geen kans krijgt
 • Laat een bodemanalyse uitvoeren : meten is weten, zo ga
  je niet onnodig bekalken en bemesten, je komt de juiste dosissen te weten
 • Ga bekalken indien nodig; voldoende kalk zorgt mee voor een goede bodemstructuur en maakt een goede opname van voedingsstoffen mogelijk
 • Voldoende bemesten; voor een regelmatige groei en een mooie kleur van de grasmat

Ook goed om te weten

Bij overvloedig mos in gazon kan een mosverdelger zoals Moscide nuttig zijn. Deze produkten op basis van ijzerchelaat kan je gebruiken zonder risico van roestvlekken. In tegenstelling tot het vroeger veel gebruikte schadelijke ijzersulfaat wordt het bodemleven gespaart. Mosverdelgers kan je best gebruiken vooraleer te verticuteren.

In de handel bestaan er ook 3-in-1 producten. Gazon bemesten en meteen ook mos en onkruid aanpakken.

Het is zeker aan te raden om vooral organische meststoffen te gebruiken. Deze werken geleidelijker en zijn vooral gunstig voor een gezond bodemleven. Organische meststoffen zijn op lange termijn een echte meerwaarde voor het gazon.