Verticuteren en bemesten op biologische wijze

Wat zou je er van denken om het verticuteren van je grasplein over te laten aan iemand anders. De kippen bijvoorbeeld.
De scharrelende poten van onze gevleugelde vrienden doen dienst als perfecte verticuteermachientjes. Harde werkers met veel tijd en een lekker eitje erbovenop.
Klaar voor een nieuwe samenwerking ? Laat het verticuteren aan de kippen over.

verticuteren

Biologisch verticuteren. Wat heb je nodig ?

Natuurlijk zijn er actieve, goed scharrelende kippen nodig. Het ene kippenras is hiervoor al beter geschikt dan het andere.
Niet te veel voederen vooraf kan helpen, hongerige kippen verticuteren beter ūüôā
Wat hennegraan tussen het gras gooien is een ander trukje dat kan helpen om onze verticuteervrienden extra te motiveren.

Een rol tuindraad, kan goed dienst doen als tijdelijke omheining. Kies de draad best hoog genoeg zodat ontsnappen onmogelijk is voor de eventuele hoogvliegers. Enkele ijzeren spillen of lange bamboestokken door de draad vlechten of langs de draad binden is ideaal om de tuindraad recht te houden. Zo kan je het te verticuteren terrein ook gemakkelijk en snel verplaatsen.

kippen verticuteren

Verticuteren en bemesten tegelijkertijd

Het kan niet op. Naast het verticuteerwerk krijgen we ook nog een gratis bemesting op onze grasmat. Kippenmest is een veelgebruikte en prima meststof in gedroogde toestand, maar verse kippenmest heeft een te sterke concentratie als nadeel. Grote hoeveelheden zijn te branderig en moeten we zeker vermijden. Laat de kippen dus niet te lang op dezelfde plaats aan het werk.
Maar anderzijds, enkele regenbuien en een maaibeurt verder zijn we al grotendeels van de kippendrollen verlost.

Toegegeven, als jij nu al het meest perfecte gazon hebt, is een samenwerking met onze gevleugelde verticuteervrienden waarschijnlijk minder interessant. Maar de perfectie is niet van deze gazonwereld en ieder kan natuurlijk voor zichzelf beslissen of deze biologische manier van verticuteren voor zijn gazon geschikt is.

Dank U, gevleugelde vrienden ! Het was een fijne samenwerking ūüôā